Laat jongeren veilig groeien en genieten zonder zorgen

Jeugdwerking

Jeugd is de toekomst. 

Jongeren moeten kunnen groeien; zij moeten kunnen experimenteren en groeien naar volwassenheid. Dat doen ze liefst in de buurt van volwassenen maar niet onder direct toezicht.
Dat hebben wij niet bedacht, zulke plekken noemt men jeugdhuizen. Het zijn een beproefde en waardevolle onderdelen van een gezond jeugdbeleid.

Wanneer de gemeente bouwvergunningen verleent voor appartementen, vlak bij zulk een jeugdhuis (waar vandaag jongeren spelen, feesten en fuiven) dan weet je dat je de toekomst van zulk een jeugdhuis hypothekeert. 
De bouwkoorts breidt zich ook uit naar het centrum van Meise. Chiro Meise en Jeugdhuis Knödde zijn terecht bevreesd dat hun werking door nieuwbouwprojecten in hun voortuin in het gedrang zal komen. Een jeugdhuis op minder dan vijftig meter van nieuwe appartementen en zorgeenheden vormen geen geslaagde cocktail. Nachtelijke feestvierders en luidruchtige jongeren kunnen zich verwachten aan nieuwe bewoners die ‘s nachts niet wakker willen liggen van de nieuwste rapper-songs of de hoog oplopende discussie bij een op de klippen gelopen kalverliefde.

Het kan best zijn dat je als gemeentebestuur weinig andere opties had, maar als 'a' gezegd is, moet je meteen aan 'b' beginnen: welke oplossing hebben we klaarliggen voor die jongeren? 

Die kwestie had al lang geregeld moeten zijn, maar ondanks het bedelen van de jongeren om een antwoord (Wat met ons jeugdhuis? Wat gaat er met ons gebeuren? Waar moeten we naar toe?) wacht de gemeente zoals gewoonlijk. “De problemen oplossen als ze zich stellen” (klinkt het bekend in de oren...)

Een voorstel

Hoewel PRO van oordeel is dat de werking van deze bloeiende verenigingen op de huidige locatie zou moeten kunnen blijven, moeten we realistisch zijn. Er hangen donkere wolken boven dit jeugdhuis en deze jeugdbeweging. 

PRO wildat de gemeente anticipeert op deze evolutie en een alternatief onderzoekt om deze jeugdwerking te ‘herlocaliseren’ naar de oude pastorij aan de Brusselsesteenweg. (zie foto's onderaan)

De voordelen van dit gebouw en deze locatie: 

  • het gebouw is eigendom van de gemeente, 
  • het ligt aan het einde van de woonzone in het centrum, 
  • het ligt aan de ingang van de Plantentuin (een grote mooie speeltuin voor de kinderen), 
  • het biedt ruime parkeermogelijkheden, 
  • het is makkelijk bereikbaar

Via een overeenkomst met de Sinte-Maartenschool zou bovendien hun speeltuin in de weekend gebruikt kunnen worden als buitenspeelruimte. 

De foto's onderaan tonen de locatie op dit moment.

 

PRO wildat de gemeente anticipeert op de problematiek die het jeugdhuis en de jeugdbeweging in Meise-centrum boven het hoofd hangt door te onderzoeken of zij geherlocaliseerd kunnen worden naar de Oude Pastorij aan de Brusselsesteenweg